· 

Tembo 4x4 daktent creëert avontuur (Dutch)

De Tembo 4x4 daktent, je hebt hem waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Maar wat is dit precies voor tent en waarom zou jij met een daktent op vakantie moeten gaan?

Om te beginnen eerst een stukje geschiedenis over het merk. Tembo 4x4 is het huismerk van FD 4x4 Centre en staat voor hoge kwaliteit tegen een zeer nette prijs, voor jaren plezier. Nadat Tembo 4x4 het Roof Rack op de markt bracht breidde het assortiment steeds verder uit. De kwaliteit-prijsverhouding bleef niet onopgemerkt en de naam van het merk verspreidde zich snel.

Land Rover Defender met Tembo 4x4 daktent

Zo kreeg ook ik, Tobias van Krieken, Tembo 4x4 in het vizier. Ik was namelijk op zoek naar een daktent voor op mijn Land Rover Defender 110 en was me aan het oriënteren in de markt. Voorheen had ik een hardshell daktent op mijn Land Rover 109 Ambulance zitten, maar deze is met de verkoop van de auto mee verkocht. Dat er een nieuwe daktent moest komen was zeker en al snel was de keuze gevallen op een softshell versie omdat deze wat meer slaapruimte biedt. Bovendien zorgt de oversteek bij dit type tent na het uitklappen voor een mooie droge overkapping.

''Een daktent staat bijna synoniem aan avontuur''

Het was dus tijd om op zoek te gaan naar een daktent, mijn Defender moest immers een avontuurlijke reisauto worden en een daktent staat bijna synoniem aan avontuur. En dit synoniem kun je bekijken vanuit twee kanten. De ene kant is dat je een daktent nodig hebt wanneer je op avontuur gaat. Je zult online wel gezien hebben dat veel overlanders die bijvoorbeeld naar Afrika of Azië gaan een daktent op hun 4x4 auto hebben liggen. Wanneer je op avontuur gaat lijkt het dus een feit dat je een daktent nodig hebt. Hier valt over te discussiëren, maar in veel gevallen is dit wel de meest praktische en comfortabele oplossing.

De andere kant van het synoniem is het feit dat een daktent de reis zelf een avontuurlijk tintje geeft, ongeacht wat je bestemming is. Of je nu naar de Ardennen, Albanië of Tanzania gaat, een daktent wil je gewoon bij hebben. Het geeft namelijk een stuk meer vrijheid dan een werptentje of camper!

''...vrijwel iedere dag eindigde met een voldaan gevoel in de daktent.''

Dat je een daktent bij je wil hebben kan ik beamen. Het is namelijk zo dat ik in 2017 van april tot en met december met mijn Defender door Europa heb gereisd. In de ruim 8 maanden op pad heb ik met een vriend ruim 31.000 km afgelegd, hebben we 26 landen bezocht en hebben we ontelbaar veel nachten in de daktent doorgebracht. Hoe je het ook wend of keert, vrijwel iedere dag eindigde met een avontuurlijk en voldaan gevoel in de daktent.

Tembo 4x4 daktent bovenop een Land Rover Defender in Roemenië

De daktent heeft bij ons een grote invloed gehad op de manier van reizen. De daktent die ik in 2016 kocht bij Tembo 4x4 werd in dat jaar regelmatig gebruikt bij campingtrips rondom Nederland. Ideaal want je krijgt met zo'n tent altijd wel een plekje gevonden om te slapen. Voordeel hierbij is dat je kunt kiezen uit campings én camperplaatsen, met een daktent kun je je namelijk ook als camper voor doen. Maar vooral tijdens onze Europa roadtrip bracht de daktent avontuur met zich mee! Eenmaal onderweg kwamen we er namelijk achter dat de planning al vlug de raam uit kon, je weet immers nooit wat je tegen komt. Normaal gesproken kan dit al voor wat spanning zorgen, want hoe ga je zonder planning je slaapplek bepalen? Nou, dat doe je gewoon niet. Met een daktent kun je overal terecht! Je kunt iedere dag op avontuur, zonder je zorgen te maken over een slaapplek aan het eind van de dag. Je beleefd iedere dag zoals het is en kijkt maar waar je terecht komt. Is de tijd aangebroken om het kamp op te zetten? Dan zoek je gewoon een plekje op de camping, camperplaats óf lekker in de natuur bovenop een berg of aan een meer. Als het maar enigszins vlak is komt het wel goed. Binnen vijf minuten staat je kamp en is je luxe bed klaar voor de nacht. De daktent biedt je meer slaapmogelijkheden dan bijvoorbeeld een camperbus. Doordat je het formaat van de auto met een daktent redelijk klein kunt houden kun jij wél al die kleine paadjes in op zoek naar het mooiste plekje. Zo kun jij dus met je daktent op plaatsen komen waar de camperbus niet kan komen! En geloof me, je zult dit ook echt gaan doen! En dan voel jij je gewoon de koning te rijk op deze mooie plek met een bed dat heerlijk slaapt.

''Je wilt niet anders meer''

De conclusie? Je slaapt hoog en droog, hebt uitzicht over de hele omgeving (van de omliggende caravans tot een hele bergketen), het is super comfortabel én ruim, eenvoudig op te zetten en bespaard ruimte in de auto. Kortom, je wilt niet anders meer!

En waarom ik voor de daktent van Tembo 4x4 heb gekozen? Omdat ze zoals eerder vernoemd een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. De kwaliteit en functies kom je vaker tegen, maar niet in één combinatie en zeker niet voor de prijzen die Tembo 4x4 hanteert.

Wist je trouwens dat er bij Tembo twee types en drie maten van ieder zijn? De twee types zijn de Classic en de Tourer, die zich van elkaar onderscheiden door de aanwezigheid van een oversteek boven de trap bij de Tourer. Zelf heb ik de Tourer versie, voornamelijk om het feit dat deze een droge instap biedt én de mogelijkheid tot ondertent heeft. Beide modellen hebben vóór- en nadelen, afhankelijk van jouw eisen, reisstijl en klimaatzone kun je het model kiezen.

Benieuwd naar mijn in-depth review over de Tembo 4x4 daktent? Check dan het review (Engels) en de Field-Test!

Tembo daktent op Rafiki de Land Rover Defender

Disclaimer: we're not sponsored by Tembo 4x4. But we do like to work with (and for) companies that stand by their products and offer great support when necessary. Great relationships keep us on the road with piece of mind. We hope you did like this equipment review.

Write a comment

Comments: 0